Methoden gebruik op CB het Talent:
Op Het Talent gebruiken we moderne en kerndoeldekkende methoden om onze leerlingen veel te leren. Naast methoden vinden we het belangrijk om met onze kinderen te werken aan zeven goede gewoonten. Deze gewoonten zijn op een rij gezet door Stephan Covey, hij beschrijft 7 gewoonten om gelukkiger en succesvol in het leven te staan. Dit kun je bereiken door te leven vanuit je principes. We leren onze kinderen om doelen te stellen, samen te werken en plannen te maken. We leren hen om beter met de tijd om te gaan, proactief te zijn en om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Voor meer informatie verwijzen we naar de link ' leader in me', ' leiderschapsdag' en 'boom van de 7 gewoonten'.
De onderbouw heeft hoeken die ingericht zijn vanuit de gedachte van Meervoudige Intelligentie. De bovenbouw werkt in de ateliers die we inzetten tijdens de Wereld Orientatievakken, ook vanuit dezelfde filosofie. We vinden het belangrijk dat kinderen mogen kiezen. Binnen het aanbod van de hoeken en de ateliers zijn er een paar verplichte opdrachten maar er blijft genoeg ruimte over voor kinderen om eigen keuzes te maken. Voor meer informatie kunt u kijken op de link ‘Meervoudige Intelligentie’ .
Om onze identiteit vorm te geven maken we gebruik van Trefwoord. Trefwoord brengt met behulp van leefthema’s twee werkelijkheden bij elkaar: de belevingswereld van het kind - in de hedendaagse, multiculturele en religieuze samenleving - en de wereld van de bijbel. In dit treffen van twee werelden leert het kind in dubbel opzicht. De eigen levenservaringen dragen er toe bij de bijbelverhalen beter te begrijpen. Omgekeerd biedt de bijbel een andere blik op de dagelijkse werkelijkheid. Het is een ontmoeting waaraan kinderen vooral ook van elkaar leren. Op www.sgonet.nl kunt u meer over deze methode lezen
Voor taal, begrijpend lezen, muziek, hanvaardigeheid en alle wereld oriënterende vakken geven we les in Ateliers en masterclasses, met behulp van de methode ‘Vier keer Wijzer’ . Door dit thematische aanbod worden kinderen ondergedompeld in een onderwerp en leren zo heel veel over een thema. Bij elk thema bedenken we veel opdrachten waar kinderen tijdens de atelier middagen een keus uit kunnen maken.
SamSom is onze methode voor rekenen in de groepen 1 t/m 4. Semsom is specifiek ontwikkeld voor de behoeftes van leerlingen in de onderbouw. Met bewegend en spelend leren in iedere les. De instructie is gebaseerd op het Edi-model en automatiseren doen we met de rekenmuur van Bareka. Hiermee bieden we een didactiek voor een stevige rekenbasis met als resultaat betrokken leerlingen en een hoog eindniveau! Vanaf groep 5 stappen we over op de leerlijnen van Snappet rekenen. Snappet is een complete adaptieve lesmethode. Elke les bestaat uit klassikale instructie op basis van het Edi-model. Ieder kind werkt vervolgens aan hetzelfde doel, maar verwerkt op zijn eigen niveau. Naast Snappet maken wij gebruik van Briljant rekenen voor de kinderen die hier nog verder in uitgedaagd kunnen worden.
Met de kleuters maken we gebruik van eigen thema's aan de hand van ons beredeneerd aanbod en het digikeuzebord. Bij elk thema bedenken we waardevolle activiteiten die we onze leerlingen aanbieden.
In groep 3 werken we met de methode Lijn 3. Meer informatie over deze methode kunt u vinden op www.malmberg.nl. Voor groep 4 werken we met de methode Taal in Beeld en Spelling in Beeld. Deze methode sluit goed aan met het voorgezet technisch na groep 3. Wekelijks staan er 2 spellinglessen en vier taallessen op het programma. Op www.taalinbeeld.nl en www.spellinginbeeld.nl kunt u hier meer over lezen.
Vanaf groep 4 werken we na de herfstvakantie met Nieuwsbegrip voor begrijpend lezen. Deze methode gebruikt actuele teksten en onderwerpen om het begrijpend lezen aan te leren. In groep 5 t/m 8 werken we ook met Nieuwsbegrip. Naast nieuwsbegrip maken we in deze groepen gebruik van Focus op Begrip. Focus op begrip is een concrete aanpak voor begrijpend lezen voor groep 5 tot en met 8 waarbij je geen methode gebruikt, maar je wereldoriëntatie-thema’s en rijke kinderboeken en teksten. Het doel van Focus is: leesbegrip bevorderen door het verrijken van de taal- en kennisbasis van kinderen. Dit is namelijk het meest bepalend voor leesbegrip. Focus is een inclusief programma dat zich richt op de taal-, kennis- en leesontwikkeling van de leerlingen.
In de groepen 5 t/m 8 werken we met Snappet. Snappet heeft adaptieve software die in staat is om aan te sluiten bij het niveau van elke leerling. Na de instructie kunnen leerlingen aan de slag op een device en opdrachten maken die passend zijn. Deze groepen werken voor taal, spelling en rekenen met Snappet.
Engels geven we al vanaf groep 1. In onze internationaal georiënteerde maatschappij is goede kennis van het Engels van steeds groter belang. Onderzoek wijst uit dat het leren van een tweede taal op jonge leeftijd diverse cognitieve voordelen biedt. Kinderen die vroeg met Engels beginnen, ontwikkelen betere probleemoplossende vaardigheden en een verhoogd creatief denkvermogen. Deze kinderen zijn vaak beter in staat om verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren en vertonen een verbeterd geheugen. Het leren van een nieuwe taal kan ook bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Het bevordert culturele bewustwording en empathie, aangezien leerlingen in aanraking komen met verschillende culturen en manieren van denken. Wij bieden Engels aan vanaf groep 1 met spelenderwijs leren, waarbij gebruik wordt gemaakt van liedjes, verhalen en spelletjes.
Voor Verkeer maken we gebruik van de methode Wegwijs. Hoe maak je kinderen bewust van hun eigen gedrag en dat van anderen in het verkeer? Vooral door hun eigen omgeving centraal te stellen. En precies dat doet de verkeersmethode Wegwijs voor groep 1 t/m 8 op de basisschool. Wegwijs koppelt de verkeerstheorie aan de dagelijkse situaties van kinderen op straat. Dat herkennen ze. Met Wegwijs zitten kinderen midden in het verkeer! Meer weten? Kijk dan op de site www.wegwijs-malmberg.nl