Zorgstructuur
Ieder kind is welkom
Op Het Talent staat de zorg voor leerlingen centraal en ieder kind met of zonder ondersteuningsbehoefte is in principe welkom. We hebben de taak om voor ieder kind adequaat onderwijs te realiseren. Daarmee bedoelen we dat het onderwijs zoveel mogelijk is afgestemd op wat het kind nodig heeft, zowel in pedagogisch (opvoedkundig) als didactisch (onderwijskundig) opzicht.
Van elkaar leren in de unit
Vanuit onze visie werken we met gecombineerde groepen, die wij units noemen. Meestal zitten er twee leerjaren in een unit. De leerstof wordt per leerjaar aangeboden, de verwerking gebeurd veelal op het leerplein onder begeleiding van een onderwijsondersteuner. In de ochtend bieden wij rekenen, taal en lezen aan. In de middag werken wij thematisch waardoor het leren van en met elkaar nog meer zichtbaar wordt. In het thematisch werken integreren wij de vakken; aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, begrijpend lezen, taal, techniek, digitale geletterdheid, handvaardigheid, tekenen en muziek. Door rondom een thema te werken, wordt kennis in een betekenisvolle context geplaatst. De helpt de leerligen om verbanden te leggen tussen verschillende vakken of onderwerpen.
Elk kind in zicht
In ons leerlingvolgsysteem ParnasSys staan alle gegevens van de kinderen, hun toetsresultaten, gesprekken met ouders en gegevens die invloed kunnen hebben op het functioneren van het kind, zoals gezondheid en belangrijke gebeurtenissen. Via het ouderportaal kunnen ouders de gegevens bekijken en controleren.
Onderwijs dat een kind nodig heeft
We volgen de vorderingen van de kinderen nauwkeurig en leggen ze vast in het leerlingvolgsysteem. Met deze gegevens stellen we plannen op, zodat we de onderwijsbehoeften van elk kind kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo krijgt elk kind het onderwijs dat het nodig heeft. We bespreken regelmatig de resultaten, binnen het team, met de ouders en onze leerlingen.
Doelgericht werken en toetsen
Onze school gebruikt de methode-onafhankelijke toetsen van IEP om de kinderen te toetsen op het gebied van rekenen/wiskunde, spelling, begrijpend lezen en technisch lezen. Deze toetsen nemen we twee keer per jaar af. Vanaf groep 4 volgen we de ontwikkeling van onze leerlingen via de software Snappet, zodat de leerkracht een beeld hebben of de doelen zijn behaald die in de voorgaande periode zijn gesteld. Alle leerlingen, vanaf groep 4, krijgen een aantal keren per jaar een coachingsgesprek waarbij de leerling en de leerkracht samen in gesprek gaan en samen besluiten wat de doelen voor de komende periode zullen zijn. Deze gesprekken zijn erg waardevol en van toegevoegde waarde in combinatie met onze doelenmap en portfolio. Op sociaal emotioneel gebied werken wij met de vragenlijsten IEP. Dat geeft ons een goed beeld van het functioneren van het kind op dit gebied.
Zorg voor het jonge kind
We houden de ontwikkeling van onze kleuters goed in de gaten. In onze onderbouwunit werken verschillende professionals met onze leerlingen en ze observeren en registreren hoe de ontwikkeling verloopt.
Op verschillende momenten zetten we een onderwijsassistent in zodat er tijd is om de ontwikkeling ook op individueel niveau te volgen. We bieden in ons thematisch onderwijs een grote variatie in activiteiten en opdrachten aan waar de leerlingen een keus uit kunnen maken. In groep 1 en 2 nemen we nog geen toetsen af.
De IB-er weet alles over zorg op school
Onze intern begeleider weet alles over zorg op school. Bijvoorbeeld over hoe we omgaan met dyslexie, ADHD, leerproblemen, sociaal-emotionele problemen, kinderen die al verder zijn dan de rest van hun groep, maar ook over hoe we de ontwikkeling van onze leerlingen volgen. Ze voert regelmatig leerling- en groepsgesprekken om zo een vinger aan de pols te houden, mee te denken en indien nodig een zorgtraject in gang te zetten.
Extra aanbod en uitdaging voor meer- en hoogbegaafde leerlingen
Op onze school bieden we een brede zorg en zet het team zich elke dag in om deze zorg aan alle leerlingen te bieden. Een centraal thema in het onderwijs is ‘omgaan met verschillen’, hierdoor is ook de aandacht voor (hoog-)begaafdheid toegenomen. Naast kinderen die extra instructie nodig hebben, zijn er ook kinderen die een extra uitdagend aanbod nodig hebben. Een keer per week komen deze kinderen een ochtend samen in de Plusklas. Daar worden ze door de begaafdheidspecialist begeleid. Naast de Plusklas bieden wij deze kinderen uit groep 7 en 8, 1 keer in de week Spaanse les aan.
Klik hier voor het schoolondersteuningsplan